Etter noe år med hyppig løping med hunden min har jeg gjort meg noen erfaringer som jeg tenkte å dele. Her er noen tips som du kan tenke på du skal med deg din beste venn på løpetur.
1. Hvilken rase?
Først og fremst er det kanskje ikke så smart å anskaffe seg en chihuahua om du har ambisjoner om å løpe lange turer flere ganger i uken. Siden ulike raser har ulikt anatmoi med korte eller lange bein, vil enkelte raser være mer egnet til løping enn andre. Du kan blant annet pådra hunden din skader i rygg, hofte og bein om det blir for harde og tunge lkter for dem. Tenk på dette før du skaffer deg hund, og når du planlegger økten og målene dine.
Om du ikke har løpt med hunden din før, men ønsker å starte opp, er det så klart aldri for seint! Jeg anbefaler å begynne med å veksle mellom å gå og løpe i starten. For eksempel gå i fort tempo i 10 minutter før du småløper i 5 minutter. Slik kan du veksle før du til slutt kan løpe sammenhengende i flere minutter.
2. Hundens fysikk og alder
Akkurat som oss har hunden din en kropp som må ta vares på. Med mosjon og aktivitet vil du kunne bidra til å gi hunden et bedre liv og helse, og ikke minst en lykkelig hund som kan være aktiv med deg. Samtidig er det viktig å huske på at de også har en fysisk form der alder også spille inn. Er hunden valp, skal de ikke jogge før de har blitt fullt utvoks - mellom 1-1,5 år gamle. Ved økende alder kan hunden også oppleve mindre energi og kan bli fortere sliten. Da er det viktig å ikke presse hunden på løpetur om hun/han ikke vil. Dette ser du ved tydelige signaler som hunden din prøver å kommunisere til deg. Stopp opp og lytt til hunden din, og respekter at det ikke er løpedagen i dag.
3. Hvordan begynne?
Utstyr: Det finnes ulike utstyr til vår beste venn og mye er dyrt og unødvendig å kjøpe, men en god sele som er tilpasset hundens størrelse er absolutt et "must". Om hunden drar og er vandt med å trekke, vil jeg anbefale en god sele som sitter rundt overkroppen.Selen bidrar til at dragningen blir mindre belastende, og som regel bruker jeg løpebelte med strech-bånd siden hunden min er vandt med å dra. Bånd rundt halsen kan også brukes, men er mindre gunstig da den kan stramme seg rundt halsen.
Oppvarming: Akkurat som oss trenger de firbente også god oppvarming før økta. Husk derfor varme opp godt med rolig løping i ca 10 minutter før du er i gang med høyere tempo på selveste økten. Legg inn noen minutter med nedtrapping på slutten.
Vær og underlag: På vinterstid ved mye snø og kulde kan det være gunstig med kledekke på enekelte raser med kort pels. dette kan være fleece eller litt foret dekke som du kan få tak i de fleste sports-og hundebutikker. Noen bruker også potesokker når det er is og snø, men personlig bruker ikke jeg dette da hunden min aldri ble vandt med å ha dem på. Dette varierer og kan oppleves som "behagelig" for noen. Pass uansett på at hunden din ikke fryser underveis.
På sommeren vil asfaltert underlag være meget opphetet der potene kan brenne seg. Unngå å ta økta på dagtid i solteisken og på varm asfalt. I tillegg vil det være viktig å vann tilgjenglig på varme dager - kanskje du kan legge økta til et vann der både du og hunden kan ta en dykkert?
Selv om hunden skal passe inn i ditt liv og livsstil, er det viktig å huske på at de også er egne vesener med ulik personlighet. Bli kjent med hverandre, opparbeid rutiner og ta signalene til hunden din på alvor. De trenger også restitusjon og hvile, riktig ernæring og væske. Øktene skal være en hyggelig stund sammen.
Lykke til!
Hilsen Ida Cecilia og Bambi