Synes du jogging er et ork?

Endelig er høsten her med fine farger, og frisk og kjøligere luft. Perfekt for en joggetur! Trodde ikke jeg noen gang skulle si at sommeren er for varm i Norge, men i sommer har det faktisk vært for hett for jogging for meg! September er en frisk og fin joggemåned, og det er jeg ikke alene om å synes, det kryr av sprekinger ute nå på veier og stier. Mange forbereder seg til en av årets store happeninger, Oslo Maraton som går av stabelen til helga.

 


BITT AV LØPEBASILLEN 

De siste åra har jeg blitt skikkelig bitt av løpebasillen, og nå syns jeg løping er den aller beste treningsformen. Det er bare å ta på seg joggeskoa, og vips er du på trening. Jeg kan løpe kort eller langt, raske intervaller eller seig og rolig langjogg. Jeg kan løpe urbant og se på folk, eller i tjukkeste skogen. Jeg kan til og med jogge ned til Nydalen, ta meg en øl, og gå hjem - noe jeg gjorde sammen med en god venninne her forleden...altså først yte - så nyte!

Det er ikke lenge siden en joggetur fremsto som den verste tortur for meg, blodsmak i munnen, stokk stive bein og hat i blikket. Jeg kunne gjerne trene noe annet, dra på treningssenter eller gå en skitur, men den der løpinga kunne noen andre drive på med. Jogging for meg var per definisjon en sammenhengende løpetur i minst 3-5 km, og så fort som mulig. Gåing var utelukket, det var ikke å regne som trening.


LØP SÅ SAKTE AT DU SKJEMS! 

Jeg husker jeg fikk et løpetips av Agnes, en venninne som jeg anså som en gal ekstremtrener. Hun drev nemlig og løp halvmaraton og maraton!

– Du må springa så sakte at du skjems! sa hun på sin Bømlo-dialekt.

Og det er det treningstipset jeg har hatt størst glede av!

 

MANGE FORDELER MED LØPING

Løping er noe av den mest effektive treningen du kan drive med. Det er vanskelig å finne noen annen treningsform som brenner flere kalorier enn løping, og der hjertemuskelen får kjørt seg mer. Grunnen er at du må bære og løfte din egen kroppsvekt for hvert steg du tar. Dermed blir det en stor jobb for muskler, skjelett, bindevev og sener. For hvert steg du løper, tar kroppen i mot støt på 2-3 ganger kroppsvekta di. Da er det ikke rart at det kan bli noen belastningsskader av løping dersom du går for hardt på i starten. Med riktig progresjon derimot bygger kroppen seg sterk nok til å tåle løpinga godt. 

Samtidig er det enkelt å få til, vi er alle fødte løpere. Du kan løpe når og hvor det passer for deg. Du får frisk luft og masse glede og energipåfyll . Og det koster ikke annet enn et par gode joggesko. Men du må tilpasse mengde og fart etter den formen du er i akkurat nå – ikke fjorårets, eller naboens form, eller den formen du skulle ønske du hadde.

JEG LØPER SAKTE 

Jeg løper sakte. I starten kunne mannen min gå ved siden av meg mens jeg løp, og likevel holde følge. Nå er jeg i ferd med å bli en sånn ekstrem løpedame som Agnes. Jeg har økt gradvis på fra år til år fra korteste distansen på Holmenkollstafetten i 2009 (390 meter), via 5 kilometer hytteløp, 10 km på sentrumsløpet til halvmaraton og til slutt helmaraton i New York. Det hadde jeg aldri trodd selv!

Min metode for å komme i form og holde på den, har blitt å løpe sakte og gradvis øke på i antall minutt. I stedet for å telle antall kilometer jeg har løpt eller farten per km, så teller jeg hvor mange minutt jeg løper, og øker det gradvis fra uke til uke.

På denne måten får jeg trent opp utholdenhet, ikke bare kondismessig, men også utholdenhet i muskler, sener og bindevev. Kroppen blir i stand til å holde på lenge og tåle mer. Og når jeg øker på litt etter litt, er det mindre fare for skader. Det blir som å bygge en grunnmur . Når den er solid tåler du som nevnt mer trening.


KANSKJE SKAL DU BEGYNNE MED GOGGING

Hva er sakte nok? Det kommer selvfølgelig an på utgangspunktet du er i når du begynner å løpe. Er det veldig lenge siden du har jogget, eller du er i dårlig form, er GOGGING en genial treningsform. Veksle mellom GÅ – JOGG – GÅ – JOGG – i den kombinasjonen som passer for deg.

Pratetempo er en god målestokk for hvilken fart du bør ha. Du skal kunne holde en normal samtale uten å hive etter pusten. Klarer du ikke det når du løper, er pulsen din for høy. Da må du sette ned farten, eller gå litt.  Bruker du pulsklokke snakker vi her om intensitetssone 1-2 (ca. 55-75% av makspuls).

Og det er ikke amatørmessig å trene sakte. Til og med toppidrettsutøvere bruker kanskje tre fjerdedeler eller mer av treningstiden i sakte tempo.

Hold farten nede og motet oppe!

 

MITT TRENINGSTIPS

Mitt treningstips til alle som har lyst til å bruke kroppen og være i god form:

 

·       Legg inn ÉN rolig langtur hver uke som fast program.

·       30-40 minutt er et godt utgangspunkt, og så kan du øke på i antall minutter etter hvert.

·       Få med litt styrketrening også en dag, så har du et godt basisprogram.

·       Og husk å gi deg selv skryt og anerkjennelse for god og proff trening!


Dette innlegget er skrevet av vår trener Astrid Moe Eikrem, som driver utetreningsgruppa Hoppla på Kjelsås i Oslo. Du kan lese mer om henne og øktene hun kjører her!

KOM I GANG MED LØPING!

Trening UTE har også laget en egen videopakke til deg som ønsker å komme i gang med løping. Med kun 9 økter fordelt på 3 uker, kan du få en god opplevelse med løping. Se film og besøk oss HER.


 Publisert/ published: 11-09-2018