Naturen kaller

Vårt langstrakte land byr på fantastiske muligheter til å samle gode opplevelser ute i naturen. I Norge har vi en fordel ved at befolkningstettheten er lav. Dette gjør at vi har store områder med urørt natur og villmark hvor vi kan utfolde oss. Den norske naturen er virkelig storslått og full av kontraster - fra de villeste tinder i Jotunheimen, grønnkledde flatbygder på Østlandet, blankslipte svaberg langs kysten, blåmerkede flytstier i Nordmarka og til kritthvite strender i Lofoten. Slike omgivelser fyller oss med stolthet, men samtidig en følelse av ydmykhet for at dette er noe vi må ta vare på til kommende generasjoner. Eventyrlysten blir vekket til livs, og alle kan finne passende utfordringer uansett i hvilken ende av skalaen man befinner seg.Derfor vil jeg slå et slag for at vi alle bør komme oss oftere på tur ut i skog og mark. En av de viktigste motivasjonsfaktorene i min treningshverdag, er nettopp det å få med seg flotte naturopplevelser på kjøpet. Det at vi har fire ulike årstider med hver sin sjarm bidrar til at vi kan utforske et bredt spekter av aktiviteter. Når våren kommer ser jeg alltid frem til å ta i bruk joggesko og sykkel, samtidig som jeg gjerne drar til fjells i helgene for å gå toppturer med randonee-ski. Sommerens lange og lyse dager innbyr til fantastiske turer både på land og til vanns, gjerne etterfulgt av en avkjølende dukkert i sjøen. Den fargerike høsten lokker meg igjen til fjellet, der fjelltoppene ligger klare til å bli besteget. Vinterstid er det ingenting som slår lange skiturer på fjellet eller i marka sammen med gode kamerater.

 


Denne variasjonen gjør at jeg aldri har problemer med å finne motivasjon til trening eller fysisk aktivitet. Det er alltid noe å se frem til, samtidig som man hele tiden lever i nuet. Alle turene bidrar til at jeg får se stadig nye deler av landet, samtidig som jeg kommer i god form. Jeg lærer naturen å kjenne, og får kunnskap som man neppe kan lese seg til. Videre er trening og friluftsliv en god arena for å stifte nye bekjentskaper og utvide vennegjengen. Selv om humoren på tur til tider kan bli tvilsom, er det ingen tvil om at vennskapsbåndene blir ekstra sterke i en slik setting.

 

Forskning viser at det å oppholde seg i grønne omgivelser gir et redusert stressnivå sammenlignet med å oppholde seg innendørs eller i urbane områder. Og de fleste har vel lagt merke til hvor godt man sover etter en lang dag ute i frisk luft! Ved å trene utendørs oppnår man altså en dobbel effekt! Fysikken blir sterkere, samtidig som den psykiske helsen blir bedre. Dette er vel et tilbud man ikke kan si nei til?

 

Som jeg nevnte innledningsvis innbyr naturen til et bredt spekter av aktiviteter. Jeg tror at de fleste kan finne en aktivitet de liker, enten det involverer sykkel, kajakk, ski eller fiskestang. Friluftslivet kan nytes med både høy og lav puls, det gjelder å finne den formen man selv liker best.

Da gjenstår det bare en ting; nemlig å ønske dere god tur!Publisert/ published: 18-05-2018