Få motivasjon til å trene

Hvordan skal jeg få motivasjon til å komme i gang med å trene slik jeg gjorde før eller slik jeg trente i ungdommen? Hvordan skal jeg klare å opprettholde motivasjon i tøffe perioder?
 

Hva er motivasjon?

Motivasjon er en samlebetegnelse for de faktorene som setter i gang og som styrer adferden i oss mennesker. Det første omtales ofte som motivasjonens energikomponent (hva som setter oss i sving, og hva som bestemmer innsats og utholdenhet), det andre handler om motivasjons retning (hvilke mål vi setter oss, og hvilke valg vi tar). Motivasjon er derfor grunnmuren i arbeidet med å bygge seg opp til å nå sine mål uavhengig om det er idrettsrelaterte eller andre mål. Uten motivasjon vil jobben med å nå et mål etter hvert falle sammen eller stoppe opp.

For å forbedre sin prestasjon må man tåle å gjøre jobben selv om trening eller konkurranse til tider kan oppleves kjedelig, hardt eller utmattende. Samtidig må man motstå andre fristelser som vil påvirke prestasjonen.

Det inkluderer fysisk trening, teknisk og taktisk trening, mentale forberedelser og generell livstil som omhandler søvn, diett, jobb, skole og andre relasjoner.

 

INDRE MOTIVASJON

Vi skiller gjerne mellom to ulike former for motivasjon; indre og ytre motivasjon.

Indre motivasjon handler om et dypt innvendig ønsker om fremgang relatert til mestring av oppgaver og utfordringer knyttet til aktiviteten.

Ytre motivasjon handler om å få respekt og anerkjennelse fra andre personer samt et ønske om belønning i form av premier og medaljer. Begge typer motivasjon kan fungere for fremgang, men det er den indre motivasjon som for de fleste skaper kontinuitet i treningen. Derfor er fokus på utvikling og mestring sentralt i nå sine mål.Jeg kommer nå med syv tips som kan hjelpe deg til å opprettholde god motivasjon til at du skal trene. Men disse tipsene hjelper deg imidlertid kun på kort sikt. Om du ikke har en indre glede og motivasjon ved å holde på med aktiviteten din, vil du etter hver ikke orke å opprettholde din innsats for de langsiktige målene dine. Jeg ser heller ikke noe stort poeng i holde på med aktivitet som ikke gir deg noen glede. Da kan man like gjerne prøve en annen aktivitet som kan gi deg mer glede.

 

1. Hvordan opprettholde en høy motivasjon på aktivitet?

Det er liten tvil om at du trenger god motivasjon for å nå dine mål. Det er flere metoder for å kunne klare det. Noen metoder kan betraktes som mental trening. Med fysisk trening er det ikke sikkert du får resultater med en gang, men om du jobber mentalt over tid, vil du ble bedre på det og effekten bli større. Her gjelder det også å bestemme seg for hva man vil i hverdagen.

2. Planlegging

Det gjelder å planlegge hverdagene sine. Skal du gjøre en endring i livet, kreves det planlegging. Tenk på i hvor stor grad vi er vanemennesker. Vi setter oss på den samme stolen ved kjøkkenbordet og putter den samme maten i handlevognen i butikken. Du vet det er bra for deg å trene, men hvis du skal starte opp på ny eller mer trening, så vil det kreves en innsats av deg. Bruk litt tid på å tenke ut hva du vil og hvorfor du vil trene. Og til slutt og ikke minst hvordan du vil trene.

3. Sett gode mål

Å sette seg gode må som oppmuntrer og motiverer deg til å gjøre en god innsats er viktig. Det er en god følelse å oppnå et mål du har jobbet hardt for. Et godt mål bør følge SMART-prinsippet.

SMART står for:

Spesifikk, Målbart, Attraktivt, Realistisk og Tidsbestemt.

 

4. De daglige spørsmålene

Still deg selv to spørsmål hver dag. På morgenen spør du om hva du kan gjøre i dag for å bli best mulig med tanke på dine mål. På kvelden spør du om du faktisk gjorde det du svarte på morgenspørsmålet og hva du eventuelt kunne gjort bedre.

 

5. Fokus på langsiktige mål i hverdag 

Å tenke på de langsiktige målene dine hver dag vil gi deg en sterkere eierfølelse til målet ditt. Minn deg selv på hvorfor du trener og hva du ønsker å få til. Fortell deg selv at den eneste måten å nå målene dine på, er å jobbe godt over tid. Knytt også følelse til å nå målet ditt. Tenk på hvordan følelsen din var sist du satte deg et slikt mål og nådde det. Det kan få deg til å endre fokus fra negative tanker rundt lav motivasjon (som at du ikke orker å trene ute i dag) til å produsere positive tanker og følelser knyttet til den tøffe tiden med lav motivasjon. Det kan snu trenden og øke motivasjonen.

 

6. Ha en treningspartner å trene med

Det er vanskelig å ha topp motivasjon for trening hele tiden og det vil være dager du ikke har lyst til å trene. Derfor kan det være lurt å ha en fast treningspartner som har samme interesser og mål som deg. Det er større sjanse for at i hvert fall en av dere opprettholder høy motivasjon på en gitt dag. Det er også vanskeligere å avlyse en treningsøkt når du har laget en avtale med noen andre da den personen forventer at du kommer. Sammen med treningspartneren kan dere også pushe hverandre på de tøffe treningene slik at fremgangen kan bli større enn om du hadde trent på egenhånd.

 

7. Et veddemål med treningspartneren eller en kollega hjelper på motivasjonen.

Å inngå et veddemål er en ytre motivasjonsfaktor mot suksess, men det fungerer godt for noen mot relativt kortsiktige mål. Hvis du har en god venn som trener mot samme mål, kan et lite veddemål høyne innsatsen mot konkurransen. Du kan også gjøre et lite veddemål med deg selv. Det kan for eksempel være noe som gir økonomisk straff eller belønning. Hver dag du gjennomfører et gitt mål kan du sette av et lite beløp. Et slikt mål kan være å gjennomføre oppsatt trening som planlagt. De dagene du klarer målet går beløpet til deg selv som du setter av til å bruke på noe du ønsker deg.

De dagene du ikke klarer målet setter du av pengene til et veldedig formål.

 


Små motivasjonstips 

1. Ta på treningstøyet med en gang du kommer hjem, da blir det lettere å gå på trening før middag.

2. Tren sammen, og lag litt ut av treningen. Det er kjempemoro å vinne over treningspartneren! Og det vil gi deg et lite energikick.

3. Vil du gå ned i vekt, kommer du ikke unna kondisjonstrening. Den gjør kroppen din til en skikkelig fettforbrenner.

4. Søk på nett etter gode, sunne oppskrifter, og kos deg med matlagingen etter treningen er over for i dag.

5. Spis litt hver tredje time, så rekker du ikke å bli sulten.

6. Vær nøye med alle måltidene, ikke hopp over noen. Det resulterer bare i at man spiser ekstra ved neste måltid. Og at man føler at man ikke har energi til å gå ut å trene.

7. Planlegg ukene, slik at alle i familiene får sine treningstider.Dette innlegget er skrevet av Øyvind Kvernen i "Hverdagstreneren"

 Publisert/ published: 17-04-2018